Bubulcus

Als je Ronald Giphart, Griet Op de Beeck of Arnon Grunberg heet zit je bij een uitgever gebeiteld. Deze zal zich tot het uiterste inspannen om je boek in de media onder de aandacht te brengen. Er worden in de boekhandels flyers verspreid en bij menig boek wordt een fraaie boekenlegger meegeleverd. Met enige regelmaat mag je aanschuiven bij Pauw, Beau, Jinek of Op1. Als je boeken al niet goed verkocht zouden worden, dan zeker wel na deze promotierondes.

De kans dat een uitgever je manuscript uitgeeft is minimaal, minder dan 1 procent. De kwaliteitseisen zijn hoog. Josua Ossendrijver behoorde tot de uitverkorenen toen zijn eerste twee manuscripten werden beloond met een contract, maar ontving uiteraard niet de egards die bijvoorbeeld Saskia Noort en Tommy Wieringa ten deel vallen. Hij is immers geen schrijver die bekend is bij het grote publiek.

Niettemin worden zijn boeken door lezers goed ontvangen en beleefde Verdoezeld Verleden zelfs een tweede druk. Volgens zijn uitgever had hij dat geheel aan zichzelf te danken. In de eerste plaats door de kwaliteit van het boek, maar daarnaast ook door zijn eigen promotie en boekpresentaties.

Denk nu niet, dat hij rijk is geworden van deze succesjes. Tot op heden heeft hij er nauwelijks een cent aan verdiend, terwijl er toch doorgaans twee jaar werk in een boek zit. Volgens contract krijg je 10% royalty’s van de nettoprijs per verkocht boek. Die royalty’s gelden echter pas nadat de uitgever uit zijn gemaakte kosten (zoals: redactie, vormgeving, drukker) is. Van het kleine beetje dat je overhoudt komt de belasting nog zijn deel opeisen.

Een ander punt is de beperkte vrijheid die je als onbeduidend auteur bij een uitgeverij hebt. Zo heb je zeer beperkte inspraak bij het omslagontwerp. Maar ook op boekformaat en uitvoering.

Reden voor hem om het nu anders aan te pakken. Op 2 juli 2020 is hij als bijna 77-jarige bij de Kamer van Koophandel geweest. Hij heeft nu alle vrijheid, maar is nu nog meer dan voorheen verantwoordelijk voor promotie en publiciteit. Een risico, want hij zal flink moeten investeren en hij kan slechts hopen, dat zijn boeken goed genoeg verkopen  om in elk geval dit geld terug te verdienen. Kortom, hij stort zich in een financieel avontuur. Een avontuur dat Uitgeverij Bubulcus heet. Bubulcus (spreek uit boe-BOEL-koes) lanceert komende herfst de roman Vlucht. Voor volgend jaar staat een poëziebundel gepland. Zee verleden tijd, een bloemlezing van de gedichten die hij schreef tijdens de depressieve periode in zijn leven.

Bubulcus is een geslacht van vogels uit de familie reigers. De naam komt van het Latijnse 'bubulcus', dat ossendrijver betekent, naar het feit dat alle reigersoorten binnen dit geslacht de gewoonte hebben te foerageren rondom of bovenop runderen of paarden. Ze worden daarom ook wel koereigers genoemd.

Voorlopig verschijnt bij Bubulcus alleen eigen werk van Josua Ossendrijver. In de toekomst is het niet uit te sluiten dat er ook diensten worden verleend aan andere auteurs, mits passend binnen het mens- en maatschappijbeeld van Ossendrijver.

Uitgeverij is geregistreerd onder KvK  78472369

Meer over BUBULCUS?





 
 
 
Info