Welkom

Alle mensen, behalve ikzelf, zijn anders.


Josua Ossendrijver (Rotterdam, 1943) werd als kind van het Joodse gezin Ossendrijver geboren op een onderduikadres. Direct na zijn geboorte werd hij elders ondergebracht en door zijn pleegouders aangegeven als Klaas Slegt. Zijn ouders en broer David zijn, evenals meer dan tachtig andere familieleden, vermoord in Auschwitz, Sobibor en andere kampen.

Na zijn studie werd hij in 1967 onderwijzer in de Rotterdamse Tarwewijk en drie jaar later directeur van een basisschool in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden. In deze beide volkswijken heeft hij zich met name ingezet voor kinderen in  achterstandssituaties. Niet één kind is minder dan een ander. Elk is anders en heeft eigen talenten.

Sinds de ontdekking in 2010 van zijn identiteit laat hij zich Josua Ossendrijver noemen.

Hij is sinds 2014 gastspreker voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden (Herinneringscentrum Kamp Westerbork).

Als schrijver debuteerde Josua Ossendrijver in 2014 met zijn autobiografie Verdoezeld Verleden (Uitgeverij Verbum). In 2018 verscheen een tweede druk. Het boek was de basis voor het toneelstuk In Vrede (Rik van den Bos) dat gedurende 2018/2019 een succesvolle theatertour langs de Nederlandse theaters beleefde.

In 2016 verscheen bij dezelfde uitgever zijn eerste roman Broos Rood

In de herfst van 2020 verscheen bij Uitgeverij Bubulcus zijn roman Vlucht.

In september 2022 verscheen bij Uitgeverij Bubulcus de psychologische roman Sporen Van Gebruik. Een roman over een camee, twee families en drie generaties. Een roman over beschadigde mensen.

Zijn familie werd slachtoffer van het feit dat zij als Joden 'anders' waren, gestigmatiseerd en minderwaardig. Dit leidde tot uitsluiting en vervolging.  Helaas niets nieuws, maar iets van alle tijden. Echter nog steeds worden er mensen gediscrimineerd en uitgesloten, omdat ze, op welke wijze dan ook, anders zijn. Zelfs het pesten berust bij kinderen op ditzelfde mechanisme. Als schrijver en gastspreker wordt hij gemotiveerd vanuit die missie te werken aan een wereld waarin iedereen zich veilig en thuis voelt. Josua Ossendrijver beseft dat hij slechts een nietig radertje is, maar weet ook, dat vele radertjes een lopend uurwerk kunnen vormen.

 

 

 


 

 
 
 
Info