Verdoezeld Verleden

Samenvatting

        In veel gevallen is het duidelijk wie de slachtoffers van de Holocaust waren. In het geval van Josua Ossendrijver is dat lange tijd onduidelijk geweest. Op 67-jarige leeftijd heeft hij de ontdekking gedaan die zijn leven veranderde. Tot dat moment heeft Josua altijd een 'unheimisch' gevoel gehad. Hij voelde dat er iets niet goed zat. Schiedammer Klaas Slegt twijfelt al heel lang over zijn identiteit. Een lange zoektocht volgt en uiteindelijk komt hij achter de waarheid: Klaas Slegt is in werkelijkheid Josua, zoon van een joods echtpaar dat hun kind vlak na zijn geboorte in 1943 afstond aan het Rotterdamse echtpaar Slegt. In Verdoezeld verleden gaat Josua op zoek naar zijn wortels.


Recensie

  • Hanneke Tinor-Centi  (Literair agent en recensent)

Zijn bijzondere levensverhaal heeft Schiedammer Josua Ossendrijver, opgetekend in ‘Verdoezeld verleden’. Even indrukwekkend als verbazingwekkend. Een relaas waarbij je verstand haast stilstaat. Hoe kan het dat iemand pas in de herfst van zijn leven ontdekt wie hij werkelijk is? Hoe kan het dat diezelfde persoon toch zijn hele leven heeft aangevoeld dat er iets niet klopte? (...) 

Hij ontmoet familieleden en volgt het spoor van zijn biologische ouders en zijn broer David. In zijn boek vertelt Ossendrijver over zijn zoektocht; hij doet dat in brieven aan zijn broer David. Deze vertelvorm maakt dat zijn relaas bijzonder diep raakt; het maakt het persoonlijk. Ossendrijver vertelt zijn broer over zijn missie om zijn afkomst te achterhalen en hoe hij zich kan voorstellen hoe zijn broer en hun ouders het transport in de veewagens van Westerbork naar het Poolse Auschwitz hebben doorleefd. (...)

Diep respect voor deze auteur dat hij zijn opmerkelijke levensgeschiedenis met de wereld deelt en diep respect ook voor de wijze waarop hij dat doet. (...)

Dit boek heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten. Ongelooflijk dat je er pas op 67-jarige leeftijd achter komt wie je echt bent en waar je vandaan komt. Respectvolle buiging voor Josua Ossendrijver dat hij zijn verhaal met de wereld heeft willen en kunnen delen.


Reacties

  • ... de inhoud heeft me diep in mijn hart geraakt. Ik ben begonnen met lezen en kon er niet mee ophouden. De manier waarop de schrijver zijn geschiedenis geschreven heeft door als het ware zich tot zijn broer die niet verder mocht leven te richten en ook tot zijn lezers, was voor mij uniek. Diepe bewondering en groot respect heb ik voor deze mens. Kom woorden tekort. Een geweldig boek. Voel me rijk het te hebben mogen lezen.
  • ... In een zucht uitgelezen, verbaasd hoe dit kon gebeuren? Dat de schrijver toch nog iets van zijn leven heeft gemaakt, is bijzonder. Wat mij trof, was de sterkte van de schrijver. Ik heb het iedereen aangeraden om het te lezen.
  • ... Het is een prachtige beschrijving van alle emoties en verdriet die ontstaan als je je realiseert dat je identiteit niet klopt en dat je iemand anders bent dan jijzelf en je omgeving dacht dat je was.
  • (na een lezing) ... Ben nog onder de indruk. Vandaag in de winkel nog met verschillende aanwezigen dit indrukwekkende verhaal besproken.
  • ... Zijn laatste lezing was in Makkum en toen werd alles stopgezet door de corona. Meer dan 80 lezingen per jaar aan kinderen, scholen en volwassenen. Hij is een rasverteller en zo leest ook zijn boek.Leuk te weten

Bij de bibliotheek is Verdoezeld Verleden ook te reserveren als luisterboek en brailleboek.


Laatste nieuws

Momenteel is ook de tweede druk uitverkocht. Mocht je dringend een exemplaar willen hebben dan kan je dat  laten weten op het contactformulier (Contact).

 

 
 
 
Info