Vlucht
Product
ISBN 978-9-083-08710-8
softcover
omslagillustratie Annemarie van Ulden
1e druk (november 2020)
afmeting 23x15
334 pagina's
€ 21,95
Samenvatting
Hoewel de Holocaust als fabrieksmatig moordproces uniek is in de geschiedenis, zijn er toch in onze tijd patronen en mechanismes van toen te herkennen. Nog steeds zijn er mensen op de vlucht, omdat ze worden uitgesloten, vervolgd en in levensgevaar zijn om hun anders-zijn of anders-denken.
Vlucht is een raamvertelling waar een viertal binnenverhalen met elkaar als draden samenhangend zijn verweven tot een doek.
Zo is er
- Rosa Klein, die in 1939 met honderden andere Joden aan boord van de St. Louis nazi-Duitsland probeert te ontvluchten;
- Michael, vrijwilliger bij de hulpverlening aan bootvluchtelingen op het Griekse Kos;
- Maher, de alawietische moslim die in paniek voor de IS op de vlucht slaat;
- En dan is er nog Willem. De man die niet zozeer op de vlucht is voor een situatie, maar vooral voor zichzelf, of misschien wel voor het leven. Dit verhaal kan door lezers van Broos Rood worden gezien als een vervolg op dat boek.
Recensies
- BIBLION:
De Joodse Rosa probeert na de Kristallnacht met haar ouders uit Duitsland weg te vluchten. Maher is gevlucht uit Syrië nadat zowel zijn zus als vader door IS zijn vermoord. Michaël gaat als vrijwilliger naar Kos om er de vele bootvluchtelingen te helpen. Willem is zijn geheugen kwijt en lijkt op de vlucht voor zijn verleden. De levens van deze vier mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De auteur (1943) werd geboren op een onderduikadres, zijn ouders brachten hem onder in een pleeggezin en redden zo zijn leven. In zijn derde roman brengt hij het leed van vluchtelingen, toen en nu, in beeld. Hij slaagt erin met veel gevoel de precaire situatie van deze mensen te beschrijven. Afwisselend vertellen zij hun verhaal en de onderlinge gelijkenissen en verbanden worden stapsgewijs duidelijk. Een knap geschreven pleidooi om mensen op de vlucht hulp te bieden, te respecteren en kansen te geven. Gebaseerd op waargebeurde feiten met fictieve personages.
- Steven de Winter (v.m. programmamaker bij de VPRO)
(...) Vlucht’ is een mooi, ingenieus geconstrueerd boek. Ontroerend en erg herkenbaar. Mijn Joodse ouders zijn in Berlijn groot geworden en naar Nederland gevlucht en, precies zoals Rosa in haar dagboek schrijft, zei mijn moeder altijd: ‘Voor de Duitsers ben ik een Jodin, voor de Nederlanders een moffin’.
Volgens mij is ‘Vlucht’ een boek dat zeker ook middelbare scholieren moeten lezen! Josua Ossendrijver laat via zijn personages verbanden zien tussen toen en nu, zoals alleen de hele goede leraar dat kan. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar patronen keren steeds weer terug. Daarom is het zo ongelooflijk belangrijk dat jongeren al op school leren die patronen te herkennen en te begrijpen waar ze toe kunnen leiden. Het thema blijft helaas zo actueel. (...)
- Hanneke van de Water (literair agent / recensent)
(...) Het mag duidelijk zijn dat de titel van dit nieuwe boek van Ossendrijver slaat op de situaties van zijn personages. Zij zijn allen op de vlucht. De situaties van Rosa, Michael, Maher en Willem worden door de auteur op beklijvende wijze beschreven en Ossendrijver weet te ontroeren en te boeien. Bovendien is zijn schrijfstijl fraai en beeldend en zijn dialogen geloofwaardig.
Kortom, Vlucht is een prachtig boek over het op de vlucht zijn voor iets of iemand, angst, haat, antisemitisme, emoties, idealen, hoop en liefde. (...)
... Prachtig en indrukwekkend geschreven verhaal...
... Het dagboek… om stil van te worden…
... Inspirerend. Mooie, knappe raamvertelling…
... Een boek dat je met moeite weglegt...
Flyer: